Social

În fiecare duminică, două clujence (re)descoperă frumusețea Clujului

Duminică de duminică, două clujence lasă deoparte confortul de acasă, pentru a explora străzile orașului. De când au făcut și o pagină de Facebook, sute de alți amatori au început să li se alăture. Reporterii Monitorului au vrut la rîndul lor să afle cum e să redescoperi frumusețea Clujului.

Teodora Pleșa și Adina Gânscă sunt născute și crescute în Cluj-Napoca, și amăndouă împărtășesc pasiunea pentru mișcare, călătorii și explorări. Iar de câteva luni încoace, au descoperit că există mult mai mulți amatori dispuși să (re)descopere frumusețea Clujului. La pas.

Totul a început în vara lui 2014, când un tânăr nou venit în Cluj a hotărât să organizeze plimbări prin locurile interesante din oraș. A făcut o pagină de Facebook cu numele „Redescoperă fumusețea Clujului” și a pornit ieșirile duminicale. Așa a aflat și Teodora, care a ajuns la una dintre plimbări. Singura problemă era lipsa de organizare, așa că s-a oferit să preia această responsabilitate. A stabilit 12 trasee și a început să administreze proiectul: „ Trebuiau aduse îmbunătățiri, așa că am organizat traseele în funcție de distribuția cartierelor și am stabilit mici variațiuni. Întodeauna schimbăm câteva străduțe și mai combinăm din mulțimea de variante pe care o avem la dispoziție”, spune Teodora. Încă de mică obișnuia să „rătăcească” de-a lungul străzilor clujene, așa că singura diferență în prezent este că o face în mod organizat. Experiența a învățat-o că aceste ieșiri pot avea mai multe beneficii: „ De mică, obișnuiam să merg la plimbare, cu familia, sau de una singură. Am obesrvat că atunci când ești abătut sau ai o problemă de rezolvat și pleci la drum, se întâmplă ca după o ora, două, de mers, să afli o soluție”.


Fie vânt sau fie ploaie, lumea merge la plimbare

Din vara anului trecut până acum au avut loc 30 de plimbări. Întâlnirile au loc cu regularitate duminică de duminică, indiferent de numărul de participanți. „ S-a întâmplat să merg doar eu cu Adina, dar uneori ni se alătură peste 20 de persoane”, povestește Teodora. Așa a fost și în 4 ianuarie, când 24 de oameni s-au plimbat prin ninsoare în cartierul Andrei Mureșanu. Se pare că există atâta determinare între „plimbăreți”, încât nu odată s-a întâmplat să meargă prin ploaie sau noroi câte 15 oameni. Astfel stând lucrurile, nu este tocmai de mirare că pagina de Facebook a grupului crește cu câte cinci-șase membri în fiecare săptămână, având în acest moment peste 900 de like-uri.

Cine vine la plimbare?

Oricine dorește. Teodora spune că, potrivit calculelor ei, cam 40% dintre participanți sunt studenți, care pur și simplu doresc să se orienteze în orașul în care au venit și să cunoască oameni. Apoi, sunt oameni veniți din străinătate, care lucrează sau fac voluntariat în Cluj. Evident, sunt și clujeni, mai ales doritori de plimbare care nu au cu cine ieși, din cauză că prietenii lor preferă un film sau locurile unde se poate...sta.  De când au început plimbările organizate, s-a format un și un mic nucleu de participanți, care au rămas aproape de proiect încă de la primele ediții. Cei care iau parte la ieșiri sunt însă oameni de toate vârstele și cu ocupții din cele mai diverse.


 Nu turismul este principalul obiectiv

„Noi nu suntem ghizi și nu pregătim multe explicații de acasă”, explică Teodora, „așa că vorbim despre ce știm și despre ce aflăm pe parcurs. Principalul obiectiv nu este turistic. Eu mi-am propus trei obiective pentru proiectul ăsta: orientarea în spațiu și localizarea în cadrul orașului, apoi mișcarea, iar obicetivul al treilea este cel de socializare, de interacțiune între oameni. Se întâmplă să se lege prietenii și contacte frumoase”. Fiecare plimbare se încheie cu o oprire la un ceai și o gustare.

„Descopăr Clujul în mod permanent”

 De când plimbările s-au cumulat, și Teodora a descoperit locuri despre care nu știa, dar mai ales a trecut prin experiențe  memorabile alături de participanți: „ am ajuns odată la capătul cartierului Grigorescu, lângă Someș, la baza pădurii Hoia. Am dat peste un peisaj extraordinar, munții se vedeau în zare, lumina era incredibilă și absolut toți cei prezenți am rămas impresionați. E bine că mulți aduc și un aparat foto cu ei, așa că avem și multe fotografii reprezentative”, spune Teodora. Însă ce pare să o bucure pe Teodora cel mai mult este prilejul de a cunoaște mereu oameni, fiecare special în felul lui. „Am avut și ofițeri de armată, lucrători la circ, graficieni, artiști. Eu rămân impresionată de clujeni de fiecare dată, și sunt convinsă de expresia «omul sfințește locul», spune Teodora Pleșa. În acest fel spune că „descopăr Clujul în mod permanent”. Și cine ar putea să o contrazică? 

abonare newsletter